Koning Willem-Alexander opent Paleis van Justitie

 

 

Rotterdam – Vandaag opent Koning Willem-Alexander het nieuwe Paleis van Justitie, gerealiseerd door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros.

In april werd het nieuwe Paleis van Justitie in gebruik genomen. Het verschil met het oude gebouw aan de Prinsengracht is groot. Het gerechtshof Amsterdam en het Ressortsparket Amsterdam, onderdeel van het Openbaar Ministerie, zijn nu gevestigd in twee door Claus en Kaan Architecten ontworpen gebouwen op IJDock, een klein schiereiland in het IJ. De elf verdiepingen tellende gebouwen hebben gezamenlijk een vloeroppervlakte van 34.000 vierkante meter en zijn met elkaar verbonden door een luchtbrug op de zesde verdieping.

Duurzaam Zowel binnen als buiten is er gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Het Paleis van Justitie is getoetst op energiezuinigheid en duurzaamheid op basis van het BREEAM nieuwbouwcertificeringsschema en is gewaardeerd met twee sterren (Good). Een van de uitgangspunten van het ontwerp is dat het gebouw door haar flexibiliteit langdurig de functie van Paleis van Justitie kan vervullen. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door warmte koude opslag (WKO) in de bodem gecombineerd met een warmtepomp.

Efficiency Het nieuwe gebouw heeft een positief effect op de efficiency. Waar voorheen de medewerkers op drie verschillende locaties in de binnenstad van Amsterdam werkzaam waren, is men nu ondergebracht in één gebouw. Daarnaast biedt het nieuwe Paleis van Justitie veel voordelen: het gebouw is moderner ingericht en heeft comfortabelere werkplekken. De Rechtspraak en het Openbaar Ministerie stellen bovendien hoge eisen aan de techniek en aan de beveiliging. In het nieuwe gebouw wordt aan al deze voorwaarden voldaan.

Integrale samenwerking Het totale project was een integrale samenwerking waarbij J.P. van Eesteren verantwoordelijk was voor de bouwkundige werkzaamheden, Croon voor de elektrotechnische- en beveiligingsinstallaties en Wolter & Dros voor de werktuigbouwkundige installaties. TBI is een groep van ondernemingen die onze leefomgeving op een duurzame manier vernieuwt, inricht en onderhoudt.

Publicatie datum: 20-09-2013 15:09 Bron: Co Bouw