Fors minder woningen verkocht in januari

AMSTERDAM -Waar er eind 2012 nog veel woningen verkocht werden, is begin 2013 de woningmarkt stil gevallen. Er werden in januari 6260 woningen verkocht, 11.6 procent minder dan een jaar eerder en maar liefst 63,9 procent minder dan in december.Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster.

De daling is waarschijnlijk grotendeels te verklaren doordat woningkopers sinds januari alleen nog in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek als ze een hypotheek nemen waarbij ze annuïtaire aflossen. Volgens het Kadaster is er in januari sowieso vaak sprake van een terugval.

Vrijstaande woningen

Alle soorten woningen werden minder verkocht ten opzichte van januari 2012, maar de daling was het grootst bij vrijstaande woningen. Daarvan werden er 29,1 procent minder verkocht. Ten opzichte van december was hier zelfs een daling van 72,8 procent te zien.

Alleen Flevoland positief

In het grootste deel van Nederland werden minder woningen verkocht. Alleen in Flevoland zijn er bijna 10 procent meer woningen verkocht dan in januari 2012. De grootste daling in woningverkopen was te zien in de provincie Utrecht (29,5 procent).

Het aantal executieveilingen nam in januari juist wel toe. Er werden 220 veilingen gehouden, ten opzichte van 149 in januari vorig jaar.