Banenverlies in bouw loopt snel op

De werkloosheid in de bouw is het afgelopen jaar flink opgelopen. In december 2012 waren er zeventig procent meer werklozen afkomstig uit de bouw dan het jaar ervoor. Volgens het UWV, het uitvoeringsinstituut voor werknemersverzekeringen, hadden in december vorig jaar ruim twintigduizend mensen uit de bouw- en infrasector een WW-uitkering. Gedurende heel 2012 vroegen 32.000 bouwvakkers een uitkering aan. Dat zijn er ruim tienduizend meer dan in 2011.

Overijssel en Gelderland getroffen Vooral de bouw- en infrasector in Overijssel en Gelderland kreeg vorig jaar harde klappen. Volgens het UWV liep in die provincies de werkgelegenheid het snelst terug: in Gelderland met 27 procent en in Overijssel zelfs met 28 procent. Bouwend Nederland houdt er rekening mee dat in de hele sector door de crisis 45.000 arbeidsplaatsen verloren gaan.  Ook verhoudingsgewijs vormen de voormalige bouwvakkers een steeds groter deel van het aantal werklozen. Eind 2011 kwam een op de 23 mensen met een WW-uitkering uit de bouw. December  vorig jaar was dat een op de zeventien mensen met een werkloosheidsuitkering.

Twee van de drie werkt weer Ondanks de oplopende werkloosheid vindt twee op de drie bouwwerklozen weer een nieuwe baan. Het UWV houdt niet bij of zij opnieuw binnen de bouw aan de slag gaan of buiten de sector. Zo’n zestienduizend werklozen uit de bouw konden vorig jaar weer aan de slag.

Ongeveer 7500 mensen uit de bouw met een uitkering vonden in 2012 geen ander werk. Onbekend is of zij misschien als ZZP-er aan de slag zijn gegaan. Het percentage werkloze bouwvakkers dat weer een nieuwe baan vond in 2012 bleef even groot als het jaar daarvoor. Ook in 2011 vonden twee van de drie werklozen tijdens hun uitkeringperiode ander werk.