Nederland, Amsterdam, 2 november 2011.  Aanleg Noord-Zuidlijn van de Amsterdamse Metro.  Station Ceintuurbaan/ferdinand Bolstraat.  Tunnelboormachine Molly en de boorders bevinden zich op dit moment onder het derde huizenblok in de Amsterdamse wijk De Pijp. Molly is ruim 229,3 meter gevorderd. The City of Amsterdam is building a new subway (underground) line. The tunnel is partly constructed underneath the old part of the city. The completion of the metro line is scheduled for 2017.  Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte .  Opdrachtnummer: D10023

 Noord Zuidlijn Amsterdam

Bouwschadeherstel is begonnen met de oplevering van de Noord Zuidlijn Amsterdam.

Amsterdam is jaren geleden begonnen aan een grote uitdaging: de Noord/Zuidlijn.

Inmiddels zijn er veel uitdagingen bij gekomen. Het vernieuwen en beheren van het metro- en tramnetwerk. Met als hoofdakte het afbouwen van de Noord/Zuidlijn. De tunnelboorders zijn naar huis. Andere gezichten verschijnen op het toneel. Nieuwe verbindingen komen tot stand. Samen bouwen we aan een bereikbare en bloeiende stad.

Bouwschadeherstel is het gezicht bij de oplevering van diverse componenten binnen de afbouw van de Nood Zuidlijn Amsterdam.

Gelet op de drukte tijdens de afbouw binnen de Noord Zuidlijn Amsterdam overdag zullen de monteurs van Bouwschadeherstel hun werkzaamheden in de nachtelijke uren uit gaan voeren.

De monteurs zullen hun werkzaamheden in de eerste instantie gaan richten op de stabilisatoren welke de druk van de omliggende grond moeten opvangen.

Voor deze opdracht hebben de monteurs van Bouwschadeherstel een verkorte cursus moeten volgen in het kader van veilig werken aan het spoor, binnen Bouwschadeherstel staat veilig werken hoog in het vaandel, niet alleen voor onze monteur maar ook voor de omgeving.

Heeft u vragen of bent u benieuwd wat Bouwschadeherstel voor u kunt betekenen, neem contact op met een van onze technische medewerkers of stuur een mail naar info@bouwschadeherstel.nl